פיסול החוצות (פיסול סביבתי) הוא אובייקט הממוקם בדרך כלל במרחב הפתוח ובעצם הימצאותו בסביבה הוא מהווה גורם המחולל שינוי במרחב בו הוא ממוקם. הפסל נועד לערב את הצופה ולקיים עימו דיאלוג פיזי פעיל כמו מישוש, טיפוס, זחילה או הליכה ובכך אינו מהווה רק אובייקט פסיבי – המהווה מושא להתבוננות בלבד. ביצירת הפסל הסביבתי נעשה שימוש כל חומר הזמין לנו בסביבה כגון: שימוש בחומרים טבעיים כמו אדמה, אבנים, צמחייה או חומרי פסולת ומוצרים מלאכותיים שונים שסיימו את תפקידם המקורי ושבהם אנו עושים שימוש חוזר .הפסל הסביבתי בדרך כלל גדול מידות, נתון לשינויים מתמידים בצורתו, גודלו או צבעו בשל חשיפתו לאיתני הטבע ו"אקטיבי" ביחסיו עם הצופה: הפסל "מזמין" אותנו להיכנס, להשתלב או לעבור דרכו ובכך לגלות את חלקיו הנסתרים. הפסל הסביבתי דינמי ומשתנה תדיר בשל השתנות זוויות קרני השמש השתקפויות האור או צלילים וקולות המופקים בו בגלל הרוח הנושבת בתוכו.

 

במהלך השנים הוצבו בעיר רחובות פסלים סביבתיים מגוונים באירועים ובפרויקטים שונים, בניהם:

אירועים ופרויקטים תאור  
סימפוזיון בין-לאומי של פיסול באבן

 נערך בעיר רחובות בשנת 2007. 

בסימפוזיון זה השתתפו 11 פסלים ופסלות. תוצאות הסימפוזיון מוצגות בשורת פסלים מתמשכת לאורך ציר מנחם בגין (דרך 423). המשותף לכולל הפסלים, כפי שמעיד שם הסימפוזיון, הוא האבן. ליד כל פסל הוצב שלט ובו נכתב שם הפסל/ת וארצו/ה. שכן הסימפוזיון הוא בין-לאומי. 11 משתתפים. 3 מאיטליה והשאר מישראל.

 
לגעת בתפוז

תערוכת החוצות הישראלית ברחובות לגעת בתפוז, עירית רחובות יזמה מיצג של תפוזים:  אמני רחובות ואחרים נרתמו ליצירת  מיצגים של תפוזים בנושאים שונים. התערוכה התקיימה במוזיאון הפרדס, וכיום תפוזים אלו מפוזרים בפינות רבות בעיר רחובות  להנאת התושבים. תחת כיפת השמים, בין עצי פרי ההדר, באתר הפרדסנות ע"ש מינקוב ברחובות התקיימה תערוכת "לגעת בתפוז- תערוכת חוצות ישראלית" שהכניסה אליה חופשית. באתר ההיסטורי הוצגו  100 פסלי תפוזים צבעוניים, שעוצבו על ידי אמנים, פסלים, אישי ציבור, עמותות חברתיות וסלבריטאים. בין האמנים והאישים אשר עיצבו את פסלי התפוזים: הקומיקאי טל פרידמן, הרקדן והכיראוגרף עידו תדמור, הזמר אייל גולן, השחקנית והמגישה אילנית לוי וכוהנת השירה בציבור שרה'לה שרון.

פסלי התפוז המפוסלים נמכרו במכירה פומבית, שכל רווחיה מיועדים למחשוב מוסדות החינוך ורכישת מחשבים לילדים נזקקים בעיר.

 
שדרות ח"ן

שדרה ברחובות הקרויה על שם חיים נחמן ביאליק. השדרה מחברת שני רחובות מרכזיים בעיר - רחוב הרצל ורחוב עמיאל רוז'נסקי, ומקבילה לדרך יבנה. השדרה מחופה עצי פיקוס. בשנת 2007  לקראת השנה ה-120 של העיר, עוצבה השדרה כ"רחוב סיפור ושיר" המוקדש ליצירותיו של ביאליק. בשדרה הוקמו פסלים צבעוניים (של הפסל גיל שדה) הממחישים רכיבים משירי ביאליק. השירים הפרח לפרפר והפרפר לפרח מומחשים על ידי ספסלים בדמות פרחים ופרפרים. השיר קן ציפור מיוצג באמצעות דמות ציפור בעלת שלושה חללים דמויי ביצים, שני ספסלים דמויי ביצה ופסל ביצה חלול, שבתוכו ספסל המקיף אפרוח. השיר מקהלת נוגנים מיוצג על ידי דמויות כלי נגינה ענקיים, המוצגים כשרק חלקם צץ מעל פני הקרקע. שילוט על גבי עמודי תאורה מציג את מילות השירים. גודל הפסלים מאפשר משחקי ילדים - לחלקם חלל שניתן להיכנס לתוכו ומבנה המאפשר טיפוס.

שדרות חן
פסלי ינשופים ברחובות ההולנדית

יצירה של האמן הרחובותי והפעיל הסביבתי אמיליו,

הפסלים נוצק בטכניקה מיוחדת, של חפירת תבנית ענקית באדמה, הוצבו לאורך רחוב הר הצופים שבשכונת רחובות ההולנדית.

 
חנוכיית הגאולה והשלום הוצבה בשנת 2012 בגן המייסדים. החנוכייה הינה הגבוהה ביותר בישראל נישאת לגובה 9.5 מטר ומשקלה 22 טון. את הפסל יצר האומן פסל הרחובותי אמיליו מוגילנר. היצירה עשויה מברזלים ומבטון, משקלה 10 טון ו-15 טון נוספים מגיעים מהבטון היצוק בבסיסה מה שמייצב אותה ומונע את נפילתה גם בתנאי מזג אוויר קיצוניים. חנוכיית הגאולה והשלום
פסל הפעמון

בכיכר העצמאות, שברח' לוין אפשטיין הוצב מחדש בחודש יולי 2021, פסל פעמון ענק במידות של 2.5 מטר, ומתנשא לגובה של 5 מטר, עשוי מפיברגלס, את הפסל יצרו סטודיו 16. הפעמון מהווה הסמל ההיסטורי של רחובות. בשנת 1891 נקנה והוצב פעמון ענק על ראש הגבעה ברחוב יעקב ליד בית דנדיקוב. 6 פעמים בכל יום ובשעות קבועות - צלצל הפעמון כדי להכריז על יציאה לעבודה, הפסקת אוכל, סיום עבודה ועוד. כמו כן צלצל הפעמון כדי לבשר לתושבים על כל כל אירוע חשוב וחריג. בשלב מסויים הפעמון הוצב בכיכר לא רחוק מבית העירייה הקודם (בצומת הרחובות: סמילנסקי, גלוסקין, לוין אפשטיין, בית הפועלים). בשנת 2000 הוחלט לשפץ את הכיכר והפעמון הוסר מהכיכר באופן זמני, בתקופה זו הפעמון נגנב ונעלם. בשנת 2021 החליטה עיריית רחובות לשחזר את הפעמון ההיסטורי והציבה את הפעמון הגדול והמשוחזר בכיכר ליד אולם מופת ברחוב לוין אפשטיין.

פסל הפעמון