כיצד מקדם בילוי בגן השעשועים התפתחות בגיל הרך?
ימי החגים, כמו גם שעות הפנאי אחה"צ ובסופי השבוע, הן זמן פנוי ממסגרות לילדי הגן ובית הספר. אלו שעות בהן לא מתרחשת למידה פורמלית, ועם זאת - הן מהוות הזדמנות יקרה מפז ללמידה התפתחותית חשובה. אחד ממרחבי הלמידה החשובים להתפתחות הינו גן השעשועים.
גן השעשועים הוא דרך נפלאה לניצול שעות הפנאי: הוא נמצא לרוב קרוב לביתנו, מהווה מקום מפגש חברתי להורים ולילדים ומאפשר חוויות והתנסויות המקדמות את תהליך ההתפתחות של הילד.
בתחום המוטורי:
גן השעשועים מאפשר מרחב התנסות ולמידה תנועתית ומחזק אבני דרך התפתחותיות, כגון:
פעילות גופנית: יציאה לגן השעשועים מעודדת את ילדינו להיות פעילים ואקטיביים ולאמץ פעילות גופנית כחלק מאורח החיים שלהם.
חיזוק התשתית הגופנית: המתקנים השונים מאפשרים עבודה על קבוצות שרירים שונות, למשל: נדנדה מאפשרת חיזוק של שרירי היציבה - בטן וגב; מתקני טיפוס תורמים לחיזוק שרירי הידיים, הרגליים וחגורת הכתפיים (החשובה לנו על מנת להשיג יציבה ועבודה טובה מול שולחן), ועוד.
תכנון תנועה והתארגנות במרחב: כל תנועה שגופנו מבצע מתחילה בתכנון. פעילות בגן השעשועים דורשת מהילד לבצע תכנון של פעולותיו. עליו לתכנן מתי להזיז את היד והרגל על מנת לעלות או לרדת בסולם, ולעשות זאת בתזמון נכון תוך שמירה על תיאום בין חלקי הגוף ועל קשר עין יד. עבודה על קיר טיפוס או מתקני חבלים דורשת תכנון מורכב יותר, הכולל תהליך של פתרון בעיות, כגון: היכן להניח את הרגל? איפה יש מקום ליד? על הילד לאמוד את המרחק, לחשוב על מסלול התנועה קדימה ולבצע החלטות במהירות.
בתחום התחושתי:
משחק בגן השעשועים מגרה, מאתגר ומשכלל את מערכות החושים השונות ואת החיבור ביניהן. לדוגמה: נדנדה וקרוסלה מאתגרות ומגרות את המערכת הוסטיבולרית – מערכת המאפשרת לנו לשמור על שיווי משקל ולייצב את עצמנו. שימוש במגלשות סגורות ופתוחות מגרה ומפתח את חוש הראייה והשמיעה. הבשלה של חוש הראייה מפתחת את יכולת התפישה הוויזואלית-מרחבית – מה קרוב ומה רחוק, מה למעלה ומה למטה, מה גדול ומה קטן, וכו'.
בתחום הרגשי:
השימוש במתקני גן השעשועים מזמן לילדים גם התמודדות עם אתגרים מנטליים, הכוללים בתוכם:
מסוגלות ועצמאות: גן השעשועים מזמן לילד חוויות הצלחה. הטיפוס הקשה בסולם מניב אחריו את תחושת הגלישה המרגשת, או את חווית ההישגיות כאשר הילד מגיע למרום פירמידת החבלים. היכולת לטפס לבד, לגלוש לבד ולהתנדנד לבד נותנות פידבק מיידי של הנאה והצלחה ומעודדות את תחושת המסוגלות.
התמודדות עם פחד ופיתוח אומץ ואמונה ביכולות הגוף: ההימצאות בגבהים שונים, הגלישה המהירה (ולעיתים גם סיבובית), המעבר במנהרות חשוכות וכד', יוצרים בילד את תחושת הפחד - אך תחושה זו מלווה לרוב בריגוש ההולך ומתגבר עם ההצלחה במשימה. חוויות אלו בונות את האומץ ואת האמונה ביכולות האני.
התמודדות עם קושי ותסכול: גן השעשועים עלול לעיתים לעורר תחושות של אכזבה ותסכול. נוכחות ההורים על מנת לתמוך בניסיון החוזר של ילדם או להגן עליו בעת לקיחת סיכון מיותר מאפשרת לילד לפתח את ההבנה החשובה כי מטעויות לומדים וכי ניתן להתנסות שוב ולהצליח.
בתחום החברתי:
פיתוח כישורים חברתיים: המשחק בגן השעשועים מזמן לילד התמודדות ותרגול של מיומנויות חברתיות, כגון - המתנה בתור, שיתוף פעולה, ויתור, עזרה הדדית ופיתוח משחק רב משתתפים.
דימיון ויצירתיות: המשחק המשותף ללא אביזרי משחק וכלים מוגדרים מפתח את הדמיון ומעודד את יצירתיות הילדים. כך למשל אפשר לשחק עם מקלות כחרבות, או להיכנס ל"כלא" שמתחת למגלשה.
לסיכום: משחק בגן השעשועים מאפשר תרגול טוב לילדים בתחומי ההתפתחות השונים, הוא קרוב, נוח וזמין. צאו לשחק!
בברכת חג אביב שמח,
צוות מעג"ן-קש"ת, השירות הפסיכולוגי הרב-תחומי, עיריית רחובות