הורים – איך שומרים על עצמנו בזמן הסגר?
בימי הקורונה, דובר רבות על האופן שבו הורים צריכים להתמודד עם ילדיהם בימי הסגר ובימי השגרה.בימים אלה ההורים נדרשים להיות, יותר מבדרך כלל, דמויות יציבות וחזקות עבור ילדיהם המתמודדים עם חוסר וודאות והשגרה המשתנה לעיתים קרובות.ההורים הם הדמויות המשמעותיות ביותר עבור ילדיהם ולכן גם חשוב שתהיו מווסתים ומוחזקים. כיום אתם מתמודדים עם מציאות מורכבת של חוסר ודאות כלכלית, חוסר שליטה בשגרה המשתנית חדשות לבקרים וצורך להיות הורים, מחנכים ועובדים בו זמנית ובמשרה מלאה. זו משימה לא פשוטה בכלל.כדי להיות מיכל עבור ילדכם שזקוקים לכם בזמנים כאלה מאוד, חשוב לדאוג גם לעצמכם.הפסיכולוגיות של השירות הפסיכולוגי חינוכי ריכזו מספר עצות שימושיות להתמודדות בריאה יותר עם שגרת היומיום בתקופת הסגר:
זמן פרטי
זמן אישי הוא משאב חשוב. בני המשפחה לא צריכים להיות כל הזמן ביחד. גם בתוך המשפחה אפשר ורצוי שלהורים ולילדים יהיה זמן פרטי. בתנאי סגר ובידוד נוצרת סביבה אינטנסיבית המעוררת קונפליקטים רבים. היות וזמן ההתאווררות הינו מועט, כדאי ליזום בעצמינו זמן כזה, דבר שעשוי לסייע לכל בן משפחה בפני עצמו וכן לתרום לאווירה רגועה יותר בבית כולו. לצורך כך, ניתן מעט להגמיש את הגבולות (הילדים יכולים לקבל יותר זמן מסך, למשל), ליצור בלו"ז היומי "זמנים שקטים" (בהם הילדים פחות צריכים אתכם). כמו כן, תוכלו לבנות לוח זמנים זוגי כך שלכל אחד מכם יש זמן שקט בכל יום, בו הוא לא אחראי. נצלו זמנים אלו לא כדי "להספיק עוד משהו", אלא כדי לנשום ולהירגע. זמנים אלו יטענו לכם מחדש את האנרגיות.
רגשות אשם
הם חלק בלתי נפרד מההורות. לפעמים אנחנו אפילו לומדים לחיות איתם, אבל ברגעים מסוימים הם ירימו את ראשם. מול הודעות הווטסאפ מלאות הפעילות, מול התמונות מלאות ההרמוניה המשפחתית והביתית ברשתות החברתיות. נסו לשוחח עליהם עם בני הזוג שלכם ועם חברים שאתם מרגישים שמשתפים אתכם בקשיי ההורות שלהם.שאלו את עצמכם: האם כל הורה היה מתפקד טוב יותר מכם? האם כל הילדים שהוריהם נמצאים באותו המצב מתמודדים טוב יותר? אם תסתכלו מסביב תגלו שככל הנראה אתם טובים לפחות כמו חבריכם, שרבים מאיתנו מתמודדים עם מחשבות דומות ושכולנו עושים טעויות. זכרו- המטרה היא לא להיות הטובים ביותר כל הזמן, אלא להיות טובים מספיק. עשו כמיטב יכולתכם באותו הרגע וקבלו את העובדה שאף אחד מאיתנו אינו הורה מושלם.
זמן זוגי
קבעו לעצמכם "ערב דייט" קבוע בשבוע (ערב סרט, ארוחת ערב רומנטית ועוד), חשבו יחד על תחומי עניין משותפים ועסקו בפעילות מהנה עבור שניכם. שתפו זה את זו בחוויות היום, בקשיים וברגשות שעולים. נסו להפגין אמפתיה ולמצוא פתרונות ודרכים לסייע ולהקל אחד על השני.נסו לזהות מי מחזק אתכם ומי מנמיך ולהחליט עם מי כדאי לכם להיות - יש אנשים שהאנרגיות שלהם 'מרימות אתכם' (הם מבינים אתכם, מחזקים, תומכים, העצות שלהם מתאימות לכם) ויש אנשים 'שמנמיכים' (הם ביקורתיים, מציצנים, תחרותיים, מגמדים, תמיד טובים יותר, מושלמים). כך גם חשיפה לתכנים שונים, בין אם בערוצי החדשות ובין אם ברשתות החברתיות.אם תכנים מסוימים מעלים בכם רגשות שליליים, כמו כעס, חרדה, עצב, צאו מהתוכן והסירו את הגורם המפריע. ולהיפך – הגבירו חשיפה לאנשים, תכנים ופעילויות שמטעין אתכם באנרגיה.חשוב לזכור כי התקופה הזאת זמנית, גם אם עכשיו קשה לראות את הסוף, התקופה הזו תחלוף ותקופה אחרת תגיע ותביא עימה בשורה חדשה.מאמרים נוספים מאת הפסיכולוגים של השירות מחכים לכם באתר עיריית רחובות.