עצות לתחושת שליטה וחיזוק החוסן של ילדים בגילאים שונים
הורים יקרים,
מדינת ישראל נמצאת בעיצומו של מבצע מגן וחץ. ביום חמישי בערב (11.5.23) נפגע בנין ברחוב סמילנסקי ברחובות מפגיעה ישירה, בעקבותיה היו נפגעים. למרות הדריכות הבטחונית בימים האחרונים, יתכן שחלקנו חוו את האירוע כמפתיע ומעורר חרדה, כי עברנו בבת אחת ממצב שבו פיקוד העורף איפשר לנו להמשיך בשגרה זהירה, למצב של איום מוחשי. אירוע זה יכול לעורר חרדות גם אצל מבוגרים וגם בקרב ילדים ומתבגרים. חשוב לזכור שתפקוד על פי ההנחיות יכול להציל חיים ונותן תחושה שיש לנו דרך להגן על עצמנו ולשלוט במצב. תחושת שליטה מפחיתה חרדה ולכן היא חשובה כל כך בימים אלה.
ילדינו נושאים עיניהם אלינו ואל דרך ההתמודדות אותה אנו מתווים. הם נשענים על המסרים המועברים על ידינו, באמצעים מילוליים ושאינם מילוליים. לכן חשוב שגם אתם כהורים תהיו בקשב ותשומת לב לעצמכם, ובמידת הצורך תקחו רגע לעשות משהו טוב ומרגיע עבור עצמכם. בעזרת תמיכה נכונה ניתן לסייע גם לילדיכם להגיע לוויסות ואיזון רגשי בימים מתוחים אלה.
להלן כמה עצות שיכולות לסייע לתחושת שליטה ולחיזוק החוסן של ילדים בגילאים שונים:
- חשוב לתווך לילדים את האירועים ולהסביר בשפה פשוטה וברורה מה קרה, בהתאם לגיל הילד ולמידע שהוא ממילא נחשף אליו.
- הגבילו את צפיית הילדים באמצעי התקשורת והימנעו משיח לא תואם של מבוגרים לידם. החזרתיות של כלי התקשורת שוב ושוב על פרטים ותמונות יכולה להגביר חרדה, מעלה את הדריכות ומשדרת תחושת איום.
- העבירו לילדים מסרים של הגנה, ביטחון ותקווה. אפשר לומר "כולנו דואגים, אבל יש לנו דרכים להגן על עצמנו, הצבא מגן עלינו וגם אנחנו יכולים לשמור על עצמנו דרך הקשבה להוראות המיגון". ילדים צעירים יזדקקו לפעמים לחיבוק, מגע וקרבה. בקרב מתבגרים חשוב להזכיר את הנחיות ההתמגנות גם כשהם רחוקים מהבית. זאת מאחר שמתבגרים מעדיפים לעתים לשהות עם חברים ולהמשיך לתפקד כבימי שיגרה.
- כאמור מתבגרים יתקשו לעתים להישאר בבית לאורך זמן, לרוב הדבר מעיד על חוסן בריא ורצון להמשיך לפגוש חברים. גם בקרב ילדים צעירים נסו לשמור על סדר היום המוכר להם עד כמה שאפשר, סדר היום המוכר מקנה תחושת ביטחון בעולם. התכנסו לארוחות משותפות, אפשר להכין את הארוחות יחד, לנצל את הזמן בבית למשחק או לשיח קרוב.
- שימו לב שיכול להיות שינוי בהתנהגות ילדכם כמו למשל: קושי להירדם או קושי להישאר לבד, יותר כעס ומריבות בין אחים. תגובות אלו נורמטיביות לאירועים אלו ולרוב פוחתות עם הזמן.
- תנו לגיטימציה לרגשות לא נעימים – מותר לפחד, לבכות, לדאוג, כל אלה תגובות טבעיות במצבי לחץ. אל תיבהלו מזה, ואל תמנעו מהילדים לבטא את עצמם דרך הגוף, הרגש, במשחק או במילים.
במידת הצורך ניתן להיוועץ עם הפסיכולוגים של הגנים / ביה"ס בכל שאלה וסוגיה שעולה בעקבות המצב.
ניתן לפנות:
לשירות הפסיכולוגי החינוכי בטלפון: 08-9376209
או לקו החם שמפעיל השירות הפסיכולוגי דרך מוקד 106.
בתקווה לימים שקטים ובטוחים
השירות הפסיכולוגי חינוכי-התפתחותי-קליני רפואי של עיריית רחובות