מרכז מורשת יהדות תימן וקהילות ישראל
מרכז מורשת יהדות תימן וקהילות ישראל נחנך בשנת 2017 על ידי עיריית רחובות.המרכז נבנה בשכונת שעריים, הראשונה בשכונות העיר רחובות. ראשוני השכונה הגיעו מתימן למושבה רחובות בשנת 1908, והיא מסמלת את ראשית התיישבות התימנים במושבות.המרכז כולל תצוגות קבע מרהיבות ותערוכות ותצוגות זמניות, וכן פעילויות ייחודיות להפצה ושימור המורשת של יהדות תימן באמצעות אוספים ומוצגים נדירים, מקוריים ובלעדיים. עוד ניתן ללמוד אודות ההיסטוריה ועולם הרוח העשיר של יהודי תימן באמצעות שולחן אינטראקטיבי.המרכז מהווה גם בית לכלל קהילות ישראל, באמצעות תערוכות מתחלפות, ימי עיון, סדנאות, מופעים ועוד. במרכז קיימת ספרייה המונה אלפי ספרים רלוונטיים, עשירה באוספים ותיעודים מיוחדים. הספרייה פתוחה לחוקרים צעירים במערכת החינוך ולסטודנטים במוסדות האקדמאים, ללמוד ולחקור נושאים שונים ומגוונים במורשת יהודי תימן וקהילות ישראל. ניתן גם לקבל סיוע ולווי בתהליך הכתיבה.
מרכז מורשת יהדות תימן וקהילות ישראל נבנה על שטח 3000 מ"ר, משתרע על פני 3 קומות, וכולל משרדים, חללים מוזיאליים, ספרייה, חדרי עיון, כיתת לימוד ואודיטוריום המונה 250 מקומות ישיבה. הפריטים, האוספים והתערוכות במוזיאון נתרמו ע”י בני הקהילה התימנית החיים בארץ ובחו"ל וגם ע”י תורמים מקהילות שונות.למרכז עיצוב חדיש ומתקדם והוא מכיל אלמנטים אותנטיים וייחודיים. האדריכל, יעקב גיל, מומחה בתכנון מבני ציבור בארץ ובחו"ל, תכנן ועיצב את מבנה המוזיאון. צוות היגוי בעל חזון הכולל היסטוריונים ואוצרים מלווה את פעילות המוזיאון ומגבש את אופיו ואתגריו. אוצרת המרכז היא גב' אסתר מוצ'בסקי- שנפר, אוצרת בכירה במוזיאון ישראל ומי שביקרה פעמיים בתימן. עם פרישתה הצטרפה לצוות ההקמה של המוזיאון.
במרכז מורשת פועלת ועדת היגוי כגוף מייעץ, המונה שניים-עשר מומחים מדיסציפלינות שונות כגון, היסטוריה, פילוסופיה, ספרות, אמנות ותרבות. מרכז מורשת הינו משאב לימודי שמעשיר את מערכת החינוך הפורמלית.
מתוך אמונה בערכה של הלמידה הפעילה והמשמעותית, בנינו תכנית ייחודית המיועדת לחטיבת הביניים, המתקשרת לשנת ברבת המצווה ועבודת השורשים. מטרת העל היא לפתוח צוהר לנערים ונערות הנמצאים בשלבי גיבוש של זהותם האישית והקולקטיבית. באמצעות החשיפה למרכיבי המורשת של יהדות תימן אנו מצפים שכל תלמיד ותלמידה יפתח סקרנות שתוביל לחקירה ולמידה על המורשת המשפחתית שלו.הביקור במרכז מורשת כולל מגוון רחב של הפעלות ביניהם: משחקים, שולחנות אינטראקטיביים, המחזות, יצירה ועוד. אמצעים שנועדו לעורר סקרנות, שאילת שאלות של המבקרים ואינטראקציות של דיאלוג ופרשנות בשיטות פעלתניות. מדי שבוע נערכים במרכז אירועים שונים וימי עיון, הפתוחים לקהל הרחב. אנו מזמינים אתכם למסע קסום של מראות, ריחות וסיפורים שיעצימו את עולמכם הפרטי ויעשירו את חווייתכם.
- יש להגיע כשעה לפני סגירת מרכז המורשת.
- ניתן להזמין סיורים מודרכים לקבוצות בכמות של 20 אנשים.
- ניתן לערוך במרכז מורשת כנסים, ימי עיון ואירועים "חיים שכאלה".
מרכז מורשת יהדות תימן וקהילות ישראל